UV филтри

Първият филтър, за който чува начинаещият фотограф обикновено е ултравиолетовият филтър, най-често отбелязван като UV от всички производители. Всъщност обаче, това е цяла фамилия филтри с някои разновидности в нея, цените на които се движат в диапазона от десетина долара до около двеста. Нека да видим какви са основните видове UV-филтри и основните разновидности при тях.

Най-обикновеният UV-филтър е т. нар. UV protector. Както не е трудно да се досетим от името му, неговата основна функция е да предпазва обектива, а именно неговата най-външна леща, която е изложена на атмосферни катаклизми като дъжд, изпотяване и човешка небрежност – удряне, драскане и др. Това е най-евтиното възможно стъкълце, което можете да си купите от фотомагазина и ви съветвам да го направите за всеки обектив, който използвате (освен за тези обективи, които перманентно ползвате с друг филтър, примерно поляризационен). Тази грижа за обектива си струва подобна скромна цена. UV предпазителя почти не е филтър, ако трябва да сме честни – той осигурява само най-основно филтриране на ултравиолетовата светлина.

Защо обаче ни е нужен UV филтър? Просто фотографската лента, както и видеолентата и цифровия сензор, са по-чувствителни към ултравиолетовата светлина в сравнение с човешкото око. Проявлението на това е появата на белезникавосинкави нюанси върху фотосите, особено при снимки от големи дистанции или пък над водни повърхности с много вода или много небе. Снимки на голяма надморска височина също могат да бъдат проблемни заради много високото съдържание на UV-светлина, което прави нещата доста синкави. В последния случай се препоръчва дори UV-Warm филтър.

Истинските UV филтри са Sky и Haze филтрите, които се използват за да изчистват цветовете и да спестяват синкавите оттенъци. Различните производители имат свои означения за каталогизиране на филтрите, обикновено с някаква цифрова скала, но доколкото не говорим за конкретен производител ще се придържаме към по-популярните типови названия. Sky филтъра обикновено филтрира около половината UV-светлина от спектъра (най-често някъде до 365nm), а Haze филтъра малко повече (около 3/4 или до около 390nm). Все пак проверете спецификациите на конкретния производител преди да купувате. Tiffen например, обозначават филтрите си като Sky 1A, и Haze-1. Те предлагат и Haze 2A филтър, който теоретично би трябвало да филтрира целия UV-спектър.

Съществуват и комбинации от UV и затоплящи филтри (най-често бледо оранжеви), които се означават като UV Warm филтри с двоен ефект – едновременно филтрират ултравиолетовата светлина и затоплят цветовете на снимката. Поради голямото многообразие на такива комбинации и какви точно са те, е добре да проверите брошурките на производителите им. UV-филтри се използват предимно в цветната, но така и в чернобялата фотография, най-малко като протектори. Повечето UV-филтри се продават и в широкоъгълно изпълнение (wide angle), а някои и multi-coated (това е специално покритие, подобно на това, с което е обработена и оптиката на обектива ти), което значително повишава цената им.

19 thoughts on “UV филтри

  1. z

    може ли да ме светне някой от къде в софия мога да си намеря УВ протекторче за обектива на панасоник фз20? че нямам много време да обикалям тия дни.

  2. yovko Post author

    Всеки фотомагазин на Kodak трябва да продава филтри на Hama – ако не се лъжа 72мм ти трябва – и предполагайки, че е като на fz10, филтърът се закрепя към сенника – няма как да го завинтиш направо към обектива. “Фотоъгъла” в Централни хали също продава Hama.

  3. turin

    А широкоъгълните са с по-тънък пръстен, така ли? За да не се вижда от широкоъгълния обектив?

  4. george

    да, макар че зависи. на олимпус 8080 както е 28-140. на 28 не си личи един съвсем стандартен хама, дори на wide. завиеш ли втори обаче (примерно градиент и пола) в четерите ъгълчета на wide се виждаше 😐

  5. z

    да, благодаря за инфото. 72мм е наистина. поне на обектива тва пише хех 🙂 аз мислех, че не ми е нужен сенника, а само трябва да се развие това, което така или иначе трябва да махна, за да сложа сенника. малко кофти, но c’est la vie 🙂

  6. z

    и само още един въпрос. ориентировачна цена за 72мм хама УВ протектор, ако може някой да ми каже, ако не – здраве да е!

  7. george

    обикновено на 72мм всичко е бая по-скъпо от на 58.
    сигурно защото скупи Л серии обективи за канон например са на същата резба 🙂

  8. yovko Post author

    Нямам идея, но обикновен протектор едва ли ще надхвърли 20 лева на какъвто и да е диаметър.

  9. Pingback: UrbanStyle.org » Blog Archive » Поляризационни филтри

  10. Стоев

    “Най-простият” UV филтър на Hama за 77мм е 32лв в Халите. За по-малките размери следва да е по-евтин.
    Най-доброто за същият размер (B+W), с доставката до БГ ми излезе $98.
    Успех!

  11. Yovko Lambrev Post author

    Значи съм излъгал – sorry – скоро пазарувах Hama на около 14-16 лева, но за доста по-малък размер 🙂

  12. Стоев

    Бих направил една добавка към кръговите поляризационните филтри. Тези с лостчето лично ми се виждат по-удобни за употреба, но при поставяне и на сенник в/у обектива не знам дали при всички фотоапарати ще е възможно да се използва филтъра.
    Като цяло сенника хич не се връзва с пола-филтрите и достъпа до тях е труден, води до отпечатъци на пръсти по филтъра при опита за правилното му позициониране.
    Относно цитирам: “По този начин можете да избегнете отблясъците от отразяващи повърхности, да направите снимка през стъкло на магазин, ресторант или автомобил” – по-правилно е да се напише “По този начин може да намалите отблясъците от отразяващите…..” и т.н., защото не могат да се избегнат напълно, за съжаление. Опитвал съм, като и си променях ъгъла на снимане спрямо витрина….тц, не стана напълно…
    😉

  13. Yovko Lambrev Post author

    Съгласен – твоята думичка е по-правилна – не може напълно да се избегнат – много категорично съм се изказал 🙂 Само дето трябваше и твоят и моят коментар да ги засилим към другата статийка, ама няма значение…

    Добре дошъл в сайта! 🙂

  14. yovko

    Миналият ден гледах обикновен Hama UV-протектор на 72мм в Пловдив (Kodak Express на центъра, срещу Бинго Балкан) – цената беше 26 лева.

  15. Sas

    Добре .. аз защо си мисля че за FZ-30 и FZ-50 се използват 55 мм. филтри които се поставят направо на обектива?

  16. turin

    Кой говори за FZ-30 и FZ-50? Става дума по-горе за FZ-10 и FZ-20 в коментарите към статията. Четете внимателно. А пък и статията е отпреди година и половина – тогава просто нямаше FZ-50, нали? 🙂

  17. Sas

    хмм… заблудил съм се явно… много странно. а от кога е статията не мисля че е толкова важно. филтрите са си филтри. можеби понеже бях наотворил няколко страници и съм се заблудил 🙂 сори

  18. boby1945

    В Стара Загора в Универсален магазин, 1 ет. фотоателие, Hama 55 mm Haze = 16,40 лева с ДДС

  19. Pingback: Ултравиолетови (UV) филтри • SimpleStudio

Leave a Reply