Идеи за UrbanStyle

Здравейте!

Какво ви харесва тук и какво — не? Имате ли своя идея, своя визия за развитието на сайта? Не чакайте отгатване, а споделете — UrbanStyle ще е такъв, какъвто го искаме всички участващи в него!

UrbanStyle продължава живота си на свободна, CreativeCommons фотографска общност. Тук сме над 130 човека, почти всички с публикувани снимки, голяма част — участващи през различни интервали, но редовно. Успявам някак да огранича спам-а в сайта, не само в коментарите, но и в регистрациите. Не ми се вярва да съм изтрил регистрация от човек, но ако все пак и това се е случило нека не ми се сърди 😉

Сайтът има някои ограничения, част от тях са наложени от платформата, която използваме в момента, други са от уеб-дизайна, трети пък идват с натрупването на самото съдържание и нуждата от преподреждането му по по-удобен начин. От няколко месеца работя в свободното си време по следващата версия на UrbanStyle, но тъй като това не е проект за два дни, а и не само моята визия е важна, затова ви питам да опишете как вие виждате следващия, по-добър, по-подреден, по-удобен и по-красив UrbanStyle.

Нещата, които досега имам предвид са:
– увеличаване на максималния размер на снимките до 800 точки по дългата страна,
– по-лесен и бърз начин за публикуване,
– пряка връзка между автор и снимка,
– страници с обща галерия и настройваемо портфолио на всеки автор,
– няколко вида конкурси и съвместни мини-проекти (това остава за изненада)

В разговори наскоро с някои интересни идеи вече се включи sstoilov. Работата по новата версия ще отнеме време и дори до пробната алфа-версия за авторите има още време. Тъй че когато намерите време, помислете и опишете накратко вашите идеи за функционалност или пък за дизайн и се надявам заедно да успеем да уточним и изработим част от тях 😉

7 thoughts on “Идеи за UrbanStyle

  1. emicha

    Привет!
    В отношение дизайн, обсъждане, идеи, мога да се включа, даже ще ми бъде интересно и приятно, ако мога да помогна за този проект.

    Това за портфолио на всеки автор е добра идея. За едно (основно и-нет) общество е добре всеки автор/потребител да има нещо като профил – с инфо, контакти и т.н., където може да се виждат и всички негови снимки като допълнение.

  2. turin Post author

    Платформата ще бъде сменена, най-вече заради проблем с връзката “снимка-автор” в WordPress. В него няма такава връзка, снимките са свързани само с html-код в публикацията на дадения автор, не може по снимка автоматично да се каже кой е авторът, датата, и т.н. Тоест може, но е излишно трудно.

    Доскоро работих по пробна версия на Drupal, с нужните донастройки и къстомизации. Но макар там всички неща да са осъществими и да познавам достатъчно платформата, все повече се убеждавам че ще е излишно трудно къстомизирането при всяко ново добавяне на функционалност в бъдеще.

    Засега най-удобна алтернатива е проектирането и написването на сайта с Django. Или подобен фреймуърк, като Rails или Pylons.

    Но основната работа по следващата версия на UrbanStyle е в доброто предварително проектиране, затова и отварям тема за това какви са вашите идеи, вашата визия за нещата, дето ще са в сайта.

    Разбира се, засега WordPress продължава да върши прекрасна работа в сегашния формат на сайта.

  3. Иван

    Здравейте и от мен!

    Благодарности за инициативата, Ясене.

    А относно идеите – смятам, че най-важните подобрения касаят именно портфолиото и по-удобното разглеждане на снимките. В този смисъл нещо от типа на галерия по различни параметри би било особено удобно. Ако мога да помогна с нещо, насреща съм…

  4. sstoilov

    Аз и така си го харесвам urbanstyle.org. Харесвам ви всичките и всичките ви снимки. Благодаря на всички, че ви има. Благодаря на уважаемите Членове, че правите това възможно.
    Когато нещо остане без развитие, то рано или късно изостава, остарява и вече не е актуално. Колкото и да не ни се иска, фотографията търпи нечовешки промени. Заедно с нея се променяме и ние – любителите. Няма как да е другояче.
    Сигурно, ще е много хубаво да имаме нови благинки от към интерфейс. Нови и различни проекти, в който всички да взимаме участие. И дано е така!!! Аз само ви моля, колкото и да се променя интернет, колкото и да се променя фотографията. Вие си останете същите! Нека снимаме със желание и настроение, а не само скъпоструващи играчки. Нека оставим старите убеждения в миналото и покажем, че фотографията е за всички.

  5. sibir1us

    Ето една идея: наскоро видях един сайт – http://www.photopoints.com, и там видях, че има добра система, където авторът на фотографиите има следните опции:

    “If your photo contains nudity, please check the box below. This will enable you to enter your photo into any category you wish and will filter it from the Family Viewing page.

    Not For Family Viewing

    Dedication Photo? – фото, което е като подарък или поздрав за някого
    Private? – снимка за лично ползване, не се показва на сайта
    Dark Room – фотографии в процес на работа по тях, незавършени
    In-Depth Critique Preferred – авторът иска непременно да чуе мнението на други фотографи
    Allow Pictured Comments
    Allow Picture to be used as a Greeting Card

    Също така, те имат добра система за фото на деня, на седмицата и на месеца.

    Ако имаш нужда от помощ по програмирането на сайта – казвай, и ще помагам с каквото мога.

  6. turin Post author

    Мерси за идеите и за предложената помощ, Sibir1us! 🙂

    Засега новата верися на сайта напредва много бавно, защото имам други ангажименти. А и фактът, че съм на свободна практика малко размива при мен “свободното време” и то не е същото, каквото е при хората с работа в офис.

    Но се надявам да позавърша нещата и някаква основа или поне избрана посока за развитие на сайта да имаме в близко време. Ако успея преди празниците — супер, ако не — по-нататък.

    Имайте предвид, че цялото съдържание ще го мигрирам на новата версия, така че можете да качвате снимки и коментирате на спокойствие. Единствената разлика, която ще се усети при миграцията, ще е че в новия сайт ще имате по-голям контрол върху всичките ви снимки, по-удобен и също така нови начини за подреждане на портфолиата.

    Така че — да снимаме! 😉

Leave a Reply