11 thoughts on “Градска есен

 1. Пипни малко контраста. Така и така е черно-бяла фотография, няма да имаш проблеми с неверни цветове или color burns. В момента паяжината се губи; небето е тъмно-сиво, а би трябвало да е бяло, за да играе ролята на фон. Малко Curves + Levels във Photoshop е всичко, което трябва. Например ето така: http://www.geocities.com/otg_c/050905_1828.UrbanAutumn_.jpg

 2. @v3rmin: благодаря ти! Подобни съвети винаги са от голяма полза – казвам го съвсем искрено.
  Фотошоп е една невероятна програма, но… аз не съм си я купил :( . Не знам как стават подобни неща с ГИМП. Май в един момент ще трябва да си купя Шопа, ама много пари бе, много…

 3. дончо, с канона не ти ли пристигна легална версия на фотошоп елементс? тъм също можеш да свършиш доста работа.

 4. Дончо, The GIMP става за такива неща, даже перфектно. Може за супер-прецизна обработка да се довериш на Photoshop, най-малкото заради реномето му, но за всичко по-малко отговорно Гимп е прекрасен ;)
  Проблемът с него е винаги един – трудно свиква човек, който преди това поне веднъж е отварял шопа… Нагласа, ко да праиш.

  Иначе, в скоро време очаквайте всички нов проект в областта fsa-bg.org, посветен специално на The GIMP и разучаването му. Защото ни трубват само няколко наръчника за най-простите операции за обработката и вече няма да се стряскаме – веднъж като свикнеш да отваряш гимп вместо шопа, другото е само разучаване ;)

 5. @george: не съм проверявал :*. Ще погледна още довечера!

  @турин: това ще е нещо супер, дано доживеем да видим!

 6. А между другото, нещо, което се появи преди малко в lug-bg: някакъв ентусиаст е седнал, разровил сорсовете на Гимпа и го докарал до силно PhotoShop-подобен интерфейс! Резултатът: the GimpShop – http://plasticbugs.com/index.php?p=241 – има връзки към пакети за Mac OS X, RedHat, Debian и май Solaris.

  Не съм го пробвал, но звучи интересно :)

 7. Ами такъв проект имаше още преди… може би две години. Не зная дали е същият човек, но онзи беше докарал и линукс и уиндоус версия. А този май се оплаква от свободно време и само за макинтош е компилирал.
  Имаше и някакви кръпки, приставки и т.н., които без прекомпилиране докарваха гимп почти-почти като фотошоп.
  Не знам… Според мен е добре да се тръгне с обучителни статии и така който сега започва с гимп, няма да има трудности.

  Понеже ако интерфейсът се смени изцяло, на вятъра отива цялата работа на екипа на гимп по интерфейс. А те имаха цели огромни документи кое къде и как трябва да е, бяха обсъждали HIG-а си на няколко големи комференции техни…

  Но всъщност лошо няма – на когото му е удобно ;) Само дано пичът направи версии и за уин и лин ;)

 8. @turin – ъъъъ, аз нали писах, че има и други, не само за OS X :) Към края на статийката има линкове :)

  Иначе всъщност съм съгласен за това с интерфейса… ама просто в момента, в който видях мейла в lug-bg и видях за какво става дума, се сетих за този разговор :)

 9. george, с Canon EOS 300D идва Photoshop Elements, но с 350D, с който е Дончо не – странно защо, но са го спестили. А за GIMPshop има цял сайт: http://www.gimpshop.net/

  Иначе Photoshop Elements 3 струва само $89 (само лиценз и право на download – без CDs) от сайта на Adobe и аз смятам да си го купя тези дни. Свалих си trial-а (от около десетина дни го цъкам) имам още 20 дни от него – и наистина има около 90% от всичко, което ми е нужно от CS2. Още повече, че Photoshop CS2 е около $600, a ако си купиш PE3 за $89 след това за $149 или $199 според зависи можеш да се upgrade-неш до CS2. Т.е. за половината пари на едната имаш и двете програми. Странна пазарна логика – но факт! Вярно, че това е time-limited offer, ама е от половин година вече – само цифрата за upgrade се мени, но в малки граници ;-)

  PE3 е доста ориентиран специално за цифрова фотография и на практика си е различна програма, но има два генерални недостатъка – работата с цветните пространства (color spaces) е силно ограничена, а аз непрекъснато правя конверсии, защото снимам в AdobeRGB и това дълбоко ме боли, и RAW-конвертора е много по-слабофункционален от този на PS CS2. GIMP пък има разни чудесни лесни неща за скриптване (тези на CS2 нещо не мога да им свикна). Изобщо не е зле човек да има и трите програмки – за нещастие има GIMP за Windows, но не е и Photoshop за Linux…

  И намерих нещо, което е безценно за Nikon потребители – казва се NikonView и се сваля безплатно от американския support сайт на Nikon. Това нещо е много по-бързо, пъргаво и читаво за малък органайзър на NEF-снимки от Nikon Picture Project (също безплатен за собственици на Nikon), а Nikon Capture определено не си струва парите (също $89) пред PE3, да не говорим пред CS2.

  Само да не стане грешка – NikonView не е редактор – само разглеждачка, органайзър е, но който снима в RAW/NEF на максимален размер на файла (над 6MB снимката) знае какъв кошмар е дори разглеждането на множество снимки понякога… Tool-чето е супер! Много!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *