eos/m42

Едно от предимствата на ЕОС системата, наред с нискошумящия ЦМОС сензор дори в ДСЛР телата им от по-евтиния сегмент, наред с най-голямата гама автофокусни (както евтини, така и скъпи L стъкла) обективи, които са на пазара, ЕОС системата има още едно предимство. А именно, възможността за ползване на стари, механични обективи с помощта на преходник (адаптер). Без проблем могат да се ползват M42, Pentax, Leica, Pentacon6, Nikon обективи в режим приоритет на бленда (Av) при което според заложената бленда на механичния обектив апарата си мери светлината, влизаща през обектива и си изчислява и слага нужната скорост за правилна експозиция автоматично. Разбира се за снимащия си остава единствено неудобството от ръчното фокусиране.

Къде е ползата?
Ами ползата е, че за 1/10 от цената на съвременните им (често пластмасови) автофокусни обективи, човек получава същото качество и рязкост. а понякога и доста по-красиво боке. Ако си намери някой от най-добрите обективи правени някога на пазара – като карл цайс жена, карл цайс биотар, карл цайс панколар, асахи пентакс и т.н.

Който е с ЕОС и иска да опита това, може да се снабди с ЕОС/м42 (спирам се на него, понеже са най-разпостранени и на най-ниска цена тия обективи) примерно от ибей, или от фото-магазините в България. Цената на последните варира между 15 лева за правен на струг еос/м42 адаптер, до 50 лева за фабрично правен оксидиран в черно адаптер (препоръчва се за да си пазите байонета на апарата).

http://en.wikipedia.org/wiki/M42_lens_mount
Разбира се не всеки м42 обектив е добър. Можете да огледате сайтовете из Интернет с ревюта и примери от такива обективи и да си харесате на дадена дължина някоя от марките. Примерно тука:
http://m42.artlimited.net/

Leave a Reply