Zeiss F-mount (ZF)

ZF Малко преди нова година в секцията за обективи на сайта на Carl Zeiss се появи съвсем небрежно банер, който представляваше снимка на папка с надпис “ZF – top secret” и прикачена към нея ръкописна бележка с надпис, който гласеше, че скоро милиони SLR-фотографи по света ще открият нови хоризонти. Подробностите щели да бъдат разкрити идната сряда. Това е стар рекламен трик и се нарича teaser. Нищо ново… Новото е, че в мрежата този номер не минава… Няколко часа по-късно слуховете и коментарите, че ZF навярно означава обективи на Цайс (на латиница се пише със Z) за Nikon-ския F-байонет.

Само в първият момент този слух изглеждаше невероятен. Zeiss е легендарен производител на обективи за средния и 35mm формат фотография, а така също за кино и видеокамери, индустриална и медицинска оптика и какво ли не… Zeiss е легенда с двувековна история, а в наше време е традиционен производител на обективи за Rollei, Hasselblad, Contax, Sony и други.

Всъщност историята с днешната новина навярно е свързана именно с Contax – името на легендарната 35mm камера (появила се през 1930 година) която донася на тогавашната фирма Zeiss Ikon от Дрезден славата на лидер. В наши дни дълги години Kyocera и Carl Zeiss заедно продаваха успешно камери с марката Contax. До миналият април 2005, когато Kyocera се отказа да прави и продава повече Contax. Нормално е Zeiss да потърси нови пазари, към техните обективи винаги е имало маниакален интерес и в миналото, и в наши дни.

В същото време още в първата десетдневка на новата година Nikon обяви, че прекратява производството на лентовите си камери с изключение на F6 и FM10, както и на почти всички ръчно-фокусни обективи, при това не само за 35мм формат, а и за голямоформатната фотография и се съсредоточава изключително в цифровия бизнес. Дали е случайно, че Carl Zeiss е изключително силен играч в средния формат?

Днес картите бяха свалени на масата – Zeiss обяви, че възнамерява да произвежда обективи за Nikon F-байонет и веднага бяха оповестени и първите модели – Planar T* 50mm/f1.4 ZF и Planar T* 85mm/f1.4 ZF (предните два обектива на снимката). Първият ще се появи и в модификация на universal SLR-mount (ZS) – т.нар. М42, който с помощта на преходник на практика се цели към пазара на Canon. Разбира се, че обективите са съвместими и с цифровите и лентовите тела.

Злите езици твърдят, че Zeiss са преговаряли с Canon за производството на същите обективи за Canon, но последните са отказали. В същия момент press release-а на Zeiss от днес е толкова ласкав за Nikon, че няма как да не предизвика съмнения за предварително договорено неявно разпределение на територии. Не по-малко ласкаво е и съпътстващото интервю.

Ходовете приличат повече на синхронизирани действия, отколкото на случайност – Nikon се оттегля от една ниша, в която много бързо се появява играч с легендарна слава и опит. Всъщност дори и всичко да е случайно новината е повече от добра за всички. От новите обективи на Цайс ще са заинтересувани доста притежатели на Nikon, особено ако са позиционирани правилно ценово, което няма да е лесна задача. Интересното е, че напоследък Nikon мести производството на обективите си Nikkor от Япония в Китай за да намали себестойността им откъм производствени разходи, а днес Zeiss декларират, че ще правят ZF-серията в Япония, вместо в Германия поради същите причини.

Скоро се обещават и нови обективи в серията, като на разни снимки, които днес плъзнаха из мрежата, каквато е и тази от началото на този текст се забелязват вече кои ще бъдат, макар и официално да липсва информация (тийзърите продължават). Двата задни обектива на въпросната снимка се разпознават като Makro–Planar 50mm f/2.0 ZF и Distagon 35mm f/2.0 ZF.

В същия момент Zeiss се явява много сериозна конкуренция дори и на скъпите читави автофокусни обективи на Nikon, макар че трябва да се появят първите отзиви на реално пробвали обективите хора. Така или иначе днешният ден бе интересен, а предстоят очевидно още такива.

11 thoughts on “Zeiss F-mount (ZF)

  1. Интересна статия, благодаря! ;)
    Все пак аз едно не разбирам… На въпроса какво да правят потребителите на Canon, които също ще искат да ползват новите обективи, шефът от въпросното интервю, към което препращаш казва, че за канонците ще има ZS-обективи, едновремешният “универсален” байонет м42…
    Та по тоя повод – аз доколкото знам има преходници AF-F, тоест Nikon F-обективи могат да се слагат на EOS EF тела и днес… Ако мога да дам паричките за някой от тези нови Цайс-ове, защо да не си взема на същата цена никонската версия + преходник за еос?
    Ако си взема м42-версията, когато някой ден реша да си допълня рафтчето с тела с някой хубав Никон, ще остана с пръст в устата. Защото ще имам супер-цайс-а, ама с м42, не с родния “ф”.

    Та затова се чудя много що за рекламен ход е това. Понеже никой здравомислещ (освен ако не са му в повече парите;) не би си купил два обектива, за да ползва само диния от тях с преходник, при условие, че може да си вземе само единия и да го ползва с преходник на едното тяло…

  2. зарежи м42 версията. над 500 долара. при положение че толкова струва оригиналния еф на канон. да не говорим че такумара ще ти стъпи на 1/10 от цената. а по качества не мисля че ще отстъпва на цайса. :)

  3. Има преходници Nikon/M42 – аз се сдобих с много готин такъв с оптичен елемент (за Nikon това е важно) и още един без леща, ръчна изработка за хакерски случаи. Така, че не е проблем да ползваш M42 върху Nikon-ско тяло. Ако преходника е без оптичен елемент в общия случай губиш фокуса към безкрайност. И колкото е по-широк обектива толкова рискуваш повече от фокуса.

    Иначе – както и написах по-горе – говори се, че Цайс са преговаряли с Canon, но последните са отказали да имат въпросните стъкла на техен mount. Ако е вярно, Цайс не са имали друг избор освен да ползват M42 пък току-виж някой клъвнал…

    Рано е още за изводи. Нека видим какво могат стъклата като се появят из магазините.

  4. Йовко, идеята ми беше, че ходът на Цайс с двата вида обективи е малко безмислен, защото ако 1) имам Никон, ще си купя Ф-обектив, а ако 2) имам Канон, ще си купя преходник еос-ф и пак ще ползвам същия скъп обектив.
    Тоест ако имам и Канон, и Никон (за това казах “да си запълня рафтчето за телата”;) за мен ще е по-изгодно да потроша веднъж многото пари и да си купя никонската версия. И да я ползвам с еос-ф преходник на еос. Вместо да потроша два пъти многото пари (за двата вида обектива) и отново да правя компромис, ползвам м42-обектива на еос отново с преходник.

    Ако бяха изкарали само обектива за Никон и бяха казали “пичове, това идеално става с преходник еос-ф!”, всичко щеше да е ток и жици. ;) Това ми е объркването. Ясно, че се опитват да залеят всички миши дупки на пазара с тая серия и всеки, който има парите, да не се поколебае да си купи от тях, ама много нерентабилно ми изглежда. ;) Затова така се възмутих леко – чак пък за такива балами ли имат хората… Хайде – няколко хиляди супер-профита от цял свят, които харчат служебни пари и на които не им пука за цената – как да е. Обаче кой здравомислещ фотограф ще потроши пари два пъти за едно и също нещо? ;) Да не говорим за любителите – ние дори нямаме пари за един обектив, камо ли за два ;)

    Така си мисля аз, де – може да бъркам… Вярно, че може да има хора, които само заради маргака да хвърлят парите, ама май аз щото напоследък съм скаран леко с парите, затова. ;)

  5. Прав си… А и никой не хвърля нахалост пари – дори профитата… Навярно M42 е избран, защото потенциално засяга и пазар извън този на Canon-потребителите. Anyway… това донякъде може и да е полу-отчаян ход да се закрепиш към нещо. Защото виж какво се случва напоследък… ето няма ги и Коника-Минолта от вчера вече…

  6. пропускаш нещо.

    ако имаш и двете просто ще снимаш с 85/1.2L и няма да ти се поглежда никонския вариант 85/1.4. според хора, имащи и двата и снимащи сериозно. никонския е доста по-зле от канонския……..

    не че е лошо да имаш от всичко.
    да излязат обективите и ще видим.

    реално канон са отказали защото е безсмислено. в тази гама имат прекрасни и евтини и скъпи обективи… имат невероятния 35/1.4L имат си и 85/1.2L и сега вадят нова версия марк2 на него обектив (имат си и по евтините 35/2 само към 250 долара и 85/1.8 за под 400 долара)… имат великия 135/2L който отнася като куцо пиле домати цайсовия и 135/2.8 и 135/3.5….. така че ако имаш кинтаре ич не би се замислил кое тяло да притежаваш….

    да не говоря за широката гама тилт-шифт обективи на канон, 35, 45, 90mm и не само това.

    важното е избор да има разбира се. като излязат новите стъкла на цайс. примерно 85/1.4 за над 1100 долара, аз лично бих се надявал да падне цената на старите биотар и панколар 85 или 75мм на 1.5 или 1.4, и пак ще е на 1/3 от цената на новите и да ти кажа мнооого е спорно биотара дали няма да отнесе новите стъкла на цайс…

  7. да не ти кажа че новия цайс м42 50/1.4 с цената си от над 500 долара е пълна смехория… на същата дължина има zeiss contax 50/1.7 един невероятен обектив, който можеш да си ползваш с преходник на еос-а. имаш още поне 4-5 модела я цайс, я правен в ддрската фабрика които не са ама никак зле и ще ти стъпят на 50-100 долара.

    имаш такумара….. баси ще се напънеш можеш да си вземеш дори лайка с еос/лайка преходник. на ибей виждам поне 2 лайки 50/2 и 50/2.8 за около 500 долара…….. смехория е да очакваш над 500 долара за 50/1.4, било то и цайс.

  8. Възможно е цените, които Цайс са наточили и да не минат. Но пък и това все пак е Zeiss, а не ширпотреба. Иначе Жоро да има да взема за никонския 85/1.4…

  9. Търся преходник М42 за Canon EOS 350D

    infomar {at} bginfo.net

  10. здравей, оригинален оксидиран на bower можеш да си поръчаш от тука:
    http://photopavilion.com/catalog.php

    а примерно, стругован който би ти струвал 20 лева с доставката от тука:
    slav61 (at) mail (dot) bg

    (на bower са доста готини и за мен си струва разликата в цената)

  11. а преходник с “глухарче” за потвърждаване на фокуса – има една тема в “базар” на фото-форум, където май в момента тече записване :)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *