Нова версия на WordPress под UrbanStyle.org

Днес от 13:30 до 13:45 беше извършен upgrade на софтуера, който задвижва този сайт до последната му актуална версия WordPress 2.0.3. Обновяването беше наложително заради проблеми, свързани с увеличен коментарен спам и други грижи, свързани със сигурността на сайта.

Новата версия води със себе си и някои промени в интерфейса на сайта (в административната му част), които вярвам няма да ви затруднят особено. Продължаваме да търсим и да се оглеждаме за web-photo-community софтуер, с който за подменим WordPress. Наясно сме, че той не е най-удобният за целта още повече предвид скоростта, с която се развива UrbanStyle и броят публикувани снимки.

6 thoughts on “Нова версия на WordPress под UrbanStyle.org

  1. whoelse

    Време на промени! 🙂

    Предлагам, да се отмени нуждата от одобрение на коментарите към снимките. В сайта има толкова малко коментари – може би свободата да кажеш директно и веднага това, което искаш, ще подейства положително… Колко мнения сте изтрили досега?!

  2. turin

    Не зная дали е в реда на нещата, само да кажа за една разлика – правата са различни. В новата версия ролите са разпределени различно, ако помня добре. Но това е малък проблем, де:)

    За софтуера – аз също съм търсил доста проект, който да е максимално профилиран така. Такъв няма, поне засега. Това може да е добра новина, защото според мен е по-добре да се настрои общ cms, отколкото да се ограничава човек с писан за конкретната цел.
    Аз напоследък къстомизирам drupal и joomla за различни проекти на клиенти. Не препоръчвам изобщо joomla, но drupal определено става. Много е гъвкав откъм настройки на изгледа и съдържанието. Заслужава си, дори и да се наложи да се напишат един или два модула специално за сайта.

    Иначе аз вече съм се поотказал почти от писането на код \”начисто\” за сайт. Винаги има вероятност някой дизайнер при клиента да \”пипне\” вътре и да окепази нещо, например да не проверява входи данни и т.н. (не говоря за ЪрбанСтайл, разбира се) Централизираната поддръжка от проект с отворен код се и много по-добре.

    Аз имам платени поръчки в момента и не мога да си позволя да помагам на сайта на фото-общността ми, но се надявам да се освободя и да открадвам време и за това. Така че, ако искате, може да ми пратите описание на проекта, както го виждате и както сте го обсъждали (дизайн и функционалности) и аз при свободно време мога да понаправя нещо.
    Просто се сетих, само идея 🙂

  3. yovko Post author

    Whoelse, сайта е за фотография, а не за коментари. Не съм съгласен, че нямаш свободата да кажеш каквото мислиш директно и веднага – просто опцията модерация стои за да предпазва от анонимни и зложелателни мнения и като последна мярка против СПАМ. Иначе коментарите се появяват веднага след предглед от администратор и са означени с точния момент (дата и час) на изпращането им.

    Изтрили сме много малко коментари – това е вярно – но има и такива – примерно много, които са написани на латиница/шльокавица и не се приемат тук (най-малкото, защото загрозяват общия вид на сайта).

    Нямаме амбицията да се превръщаме в поредния фото-форум.нет – опазил ни Господ – който напоследък съвсем на нищо не прилича…

  4. roam

    Ммм, а само на мен ли ми се струва, или нещо много лошо се е случило с правата за upload на файлове? 🙂 Или всичко си има много просто обяснение – понеделник сутрин е, не съм се събудил, още съм сляп и не мога да намеря бутончето, линка или каквото е там? 🙂

  5. yovko Post author

    Ами двойна е причината, вече няма бутонче Upload в основното меню. а снимка се качва през менюто Write – там има секция Upload… А другата причина е, че с подмяната на версията има нова система за права и не бях смогнал да оправя правата за качване на снимки на всички регистрирани автори. Сега вече всичко трябва да е наред…

    Ясене, предложението за drupal трябва да го обсъдим във взаимноудобно време…

  6. turin

    Ок, Йовко, ще имам грижата да се обадя, като се поосвободя. Сигурно ще мога да отделя някой следобяд след работно време, тъкмо да се видим и да изпием по бира, когато и на теб ти е удобно.

    За Upload-а – сега става по по-различен начин малко. Когато качите снимката като прикрепен файл, отивате на Browse и върху умаленото копие имате меню на левия бутон. Проверявате дали настройките са “Use original” и “Not linked” и избирате “Send to editor”. Това вмъква на мястото на курсора кода за съответното изображение. Ако искате повече от едно, повторете стъпките по качване, преглед и вмъкване на кода.

    Това май трябва да се опише в страницата към сайта. Йовко е направил подробно обяснение там на стария начин, ще трябва и за новия да има не по-лошо обяснение 🙂 Ако имам време тези дни, ще предложа нещо в draft 🙂

Comments are closed.