Пустош

Пустош

Из иначе плодородната Тракийска низина край Пазарджик…

14 thoughts on “Пустош

 1. между другото това с какво е снимано? харесва ми детайлността. макар че ми се вижда леко мекичко. сигурно от ресайза предполагам.

 2. По въпроса с какво е снимано, забелязвам, че малко снимки се качват с EXIF информация /май само моите и няколко други/. Като ги смалявате, защо не оставяте EXIF-а, интересно е понякога да се видят точните настройки.

  @Пенчев: това е каменната кариера покрай Огняново, май?

 3. Уф, да… знаех си аз, че пропускам нещо :(

  Да, в процеса на обработка на снимките съм изтървал EXIF-а, който по принцип гледам и при мои, и при чужди снимки. За в бъдеще ще внимавам повече :)

  @george: Апаратът е Canon PowerShot A520. Общо-взето си попада в класа, който Йовко нарича компактни малки сапунерки – и с това съм съвсем съгласен, но за момента ми върши работа :)

  @gf: Да, баш край Огняново си е.

 4. Да, интересно е в егзифа – спор няма !
  Но лично аз обичам да си го крия. Много рядко (в случей, че забравя) има мой снимки с егзиф.
  Ако някой иска технически данни към моя снимка. Винаги съм ги давал… Това си е чисто авторско решение..

 5. сигурно би било удачно. лично моите минават през роу конвертор. записва се доста често ъпсайзната за 40/30 и после се прави за интернет. защото ми се е случвало вече доста снимки, ходили на изложба да не помня точно какво съм им правил :D . и при тия манипулации често се забърсва ексифа. не че немога да го лепна обратно, ама пуст навик.

 6. Ами аз нямам против да пускам и EXIF информацията, но… всъщност какво значение има тя, след като съм пипал снимката. Аз снимам в RAW от седмица насам, докато стигне до JPG-а, пуснат тук, конверсиите са толкова (включително често и редакция на експозиция, баланс на бялото и т.н.), което вече прави снимката друга. На практика в този случай е по-честно да не пускам EXIF-а, отколкото да правя extra-усилия, за да вкарвам оригиналния (и на практика вече лъжлив) такъв…

 7. Съгласен съм с Йовко, че на пипана снимка exif-ът не е много-много “интересен”, все пак да питам и аз нещо. Как да добавя данни в exif? Аз си сканирам лентите с висока резолюция, след това почиствам тук-там праха и космите, дето тия от фото-то са оставили (блях… ама нали не сканират за себе си…). Идеята ми е в exif-а да си пазя някои важни за мен неща – каква е била лентата, какви са били настройките на бленда и експозиция, ако се сещам нещо по-особено за снимката… А защо не и коментар в прав текст.. ;) )
  Не съм търсил такива програми, просто ако някой знае… ;)

 8. Има много EXIF-редактори – но да помниш коя снимка как си снимал (или да си записваш), а след това да я добавяш е направо досадно :-)

 9. Е, аз си нося листче с химикалка в чантата… Наистина е досадно, но понякога го ползвам. Тъпото е, че почти никога не го гледам след това, по-скоро се опитвам да си изработвам някакъв “усет”, не да анализирам бленди и скорости на хартия… ;) )
  Но все ми се струва, че за отделни случаи може да е полезно. А на лентата не мога да запиша нищо, ако пък имам само скан-а, дори и iso-то не зная вече. Някои върхови модели записват във вградена памет всички данни и после може човек да ги източи на компютър. Разни Canon eos1, различните му лентови модификации.

  Ама чак пък толкова – айде сега ;) А пък да не говорим, че нямам Еос 1 ;) )) Ще потърся програмки, мерси ;)

 10. Чудя се как никой не се е сетил да напише MT-plugin стъпил на ExifTool – това е най-подробната разработка, на която съм попадал по темата. Направо съм втрещен от кеф. Не, че и аз съм написал plugin-а, но май изглежда лесно.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *