Фото-конкурс “България — европейска страна”

Идеята

Бихме искали да видим през обектива на вашия фотоапарат европейска България такава, каквато е днес – и положителното, и облагороденото, и непромененото, и нетърпимото. Организаторите на фотоконкурса „България — европейска страна” са убедени, че фотообективът ви нито ще „розов”, нито „черен” — а ще улови най-правдивите мигове, съпътстващи европейското битие на страната ни…

Това казват организаторите на скоро обявения фотографски конкурс. Той е част от „Говори с Европа” — информационно-комуникационна инициатива, провеждана в рамките на проект по План Д за демокрация, диалог и дебат на Европейската комисия. Могат да участват всички европейски граждани, живеещи в България, които са на възраст нод 18 години.

Макар фото-конкурсът да не е с освобождаване на авторски права и да не е под CreativeCommons, все пак е фотографско събитие, а UrbanStyle освен СС-сайт е и най-вече фотографска общност.

Ето подробни данни за конкурса, взети от страницата photo.europe.bg:

Наградите

Авторите на трите най-добри фотографии ще бъдат наградени с посещение на Европейския парламент със съдействието на българския евродепутат Николай Младенов. Пътуването ще се осъществи през есента на 2008г.

Най-оригиналните снимки ще бъдат изложени във фоайето на Френския институт в София през юли — когато Франция чества своя национален празник, а тази година поема и ротационното председателство на Европейския съюз. След това, през есента, ще могат да бъдат видени и
от членовете на Европейския парламент.

Наред с това най-добрите снимки ще бъдат включени в информационните материали на хартиен носител, които предстои да бъдат изработени до края на годината в рамките на инициативата „Говори с Европа”.

Награждаването

Фотоконкурсът „България — европейска страна” ще включва оценяване на получените снимки както от професионално жури, така и онлайн-гласуване по интернет.

Журито, съставено от представители на ЕП и на Посолството на Република Франция, както и от професионалисти в сферата на фотографията, ще присъди награди в следните категории — за професионалист, за любител и за най-млад участник. Предвидени са и поощрителни отличия.

Наред с това всички регистрирани потребители на този сайт имат възможност да гласуват онлайн за снимката, която най-много им харесва. За включена в конкурса снимка може да се гласува еднократно. На церемонията по награждаването, която ще се проведе през лятото, ще бъде връчен приз и на читателската аудитория.

КАК ДА УЧАСТВАТЕ В КОНКУРСА?

Регистрация

Снимките се подават за участие по електронен път. За да участвате в конкурса, е задължително да се регистрирате и попълните правилно полетата от регистрационната форма на този сайт.

С регистрацията си вие декларирате, че приемате правилата на конкурса и може да си изберете потребителско име (което следва да не е обидно и да не съдържа политически, расистки или порнографски мотиви).

Регистрираните потребители имат право да участват в организирания конкурс като публикуват снимки и гласуват за останалите.

Публикуване на снимка

Всеки регистриран потребител има право да публикува една фотография, без да я променя, изтрива и изменя след предоставянето й за публикуване. Не се разрешава да се регистрирате повече от 1 път и да публикувате снимки, които не са направени от вас.

Снимките се публикуват във формат JPEG, не по-голям от 300 KB, като е препоръчително ширината да не надхвърля 500 пиксела. Всички класирани снимки се предоставят от техните автори във файл с размери 20×30 см и 250/300 dpi.

Допълнителни условия

Забранено е публикуването на снимки и материали, противоречащи на българското законодателство, като порнография, насилие, расова дискриминация, подбуждащи към религиозна или етническа вражда и др. Администраторите на сайта имат право да не публикуват снимки, които нарушават горните условия и противоречат на елементарни естетически изисквания.

Организаторите на конкурса не отговарят за авторството на предоставения снимков материал. Всяко лице с акта на предоставянето на снимка за участие в конкурса декларира, че е автор на произведението и носи отговорност по смисъла на ЗАПСП в случай, че използва и предоставя чуждо произведение.

Фотографиите, предоставени за участие в конкурсите, не могат да се изтриват от своите автори и се съхраняват на сайта без ограничение във времето.

(текстът е от сайта на конкурса)

—-

UrbanStyle е вписан на сайта сред медийните партньори, публикуващи описание на конкурса. Сред другите сайтове-колеги са БНР, Фото-Култ, Фотосинтезис и Фото Трейман. Ако някой от вас реши и участва пряко в конкурса със свои кадри, нека ни държи в течение.

Leave a Reply