туториали

може на някой да му свърши работа. да, знам че са за фотошоп. за гимп идеята е същата. втория лейър, прозрачността, грейна, всичко е по същата схема.

postprocess1-gradient.pdf
това съм го публикувал и преди. нагледен туториал как се имитира истински градиентен филтър с фотошоп. разбира се истинския градиент е по-добре, заради баланса и динамиката на кадъра, но и червеното небе кине точки по фотосайтовете.

postprocess2-landscape.pdf
обработка на пейзаж посредством два лейъра. с кажи-речи различна динамика. много по-лесно от хдр, разбира се не се налага да се носи статив и да се правят 5 кадъра. горе долу лъже. и става прилично.

postprocess3-colorcontr.pdf
postprocess4-colorcontr.pdf
тия двата за повишаване на цветния контраст. става доста добре с трева и изобщо зелени фотки. въпрос на опити докато посвикне човек. много полезно нещо!

postprocess5-duotonegrain.pdf
това няма нужда от обяснения, освен нещо кратичко – артъ, дуотон и шум. кине рейтинг.

postprocess6-colorbalance.pdf
много интересни неща стават с цветния баланс. особено есенни фотки, с цветни шарени листа и придаване на студенина на фона… син оттенък за да изпъкнат по-добре есенните листа.

всичките са под
cc by-nd-nc 2.5 license

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *