И според Nikon краят на лентовата фотография наближава

В изявление за пресата вчера Nikon обяви стратегически промени, които компанията ще направи през 2006-та. С две думи това е поредната стъпка към загърбването на лентовата ера и фокусирането върху цифровата фотография.

Малко известен факт е, че Nikon произвежда едни от най-добрите обективи за голямоформатна фотография, но след вчера те се запътват в историята. Компанията спира от производство и доста обективи за 35mm фотография, както и почти всички лентови тела. Остават в производство единствено последното high-end-тяло за лента F6, както и FM10, но последното няма да се продава в Европа. Засега остават в производство само 9 от ръчнофокусните обективи Nikkor, които са изброени в публикацията.

За щастие на традиционалистите фотографи и колекционерите към момента са налични тела и обективи, които ще надживеят още поне 1-2 поколения любители и професионалисти, но… Според Nikon цифровите SLR-тела вече са догонили лентата и времето за тази крачка е настъпило. Между редовете може би трябва да прочетем и че Nikon ще изоставят 35mm формата, доколкото много от тези стъкла се пращат в историята. Така или иначе това е въпрос, на който Nikon все още не дава ясен отговор.

Canon вече направи подобни стъпки преди около година, макар и не толкова радикални по отношение на фамилията си обективи. Предстоят интересни времена… The world goes digital…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *