И Fuji загърбва лентата…

В анализ от последния брой на BusinessWeek се цитират обявените от Kodak за пето поредно тримесечие слаби резултати вследствие тоталната ориентация на пазара към цифровите камери. Същата статия цитира и обявените от Fuji лоши резултати, което вече се определя като изненада, доколкото Fuji Photo Film е най-големият производител на лентови фотоматериали в Япония и един от световните лидери в този сегмент. Компанията е постигнала едва 77% от планираните си приходи. В резултат на това са предприети мерки към свиване на производството на филми и в тази връзка са обявени предстоящи съкращения на около 5000 работни места.

Анализът коментира и ситуацията около Konica-Minolta и Sony, както и Kyosera-Contax като действия продиктувани от ситуация без избор. Статията определя филмовият пазар като залязващ, а този на цифровите камери като достатъчно зрял.

Очевидно в новите условия силните играчи с предимство пред останалите са тези, които доскоро бяха познати повече като производители на битова електроника. И доколкото пазарът във високия клас – този на цифровите огледално-рефлексни камери се владее от Canon и Nikon в 80%, а третият се очаква да бъде Sony (ако не и Samsung-Pentax) – то масовият пазар на компактните цифрови камери все още е силно динамичен, наситен и неясен откъм лидери.

3 thoughts on “И Fuji загърбва лентата…

  1. Е, да кажем “в допълнение”… Който има филмово тяло днес, си има причина за това. В допълнение, в допълнение… ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *