Как да…

Как да публикуваме снимки в UrbanStyle.org?

За да публикувате снимки в сайта е необходимо да сте регистриран потребител. Регистрацията е свободна. Желателно е да попълните някакви общи данни за себе си — това може да се направи или още при регистрацията, или после с редактиране на профила след влизане в сайта. Не е задължително, но ако искате другите потребители да се обръщат към вас по определен начин или да знаят нещо повече за вас (адреса на личния ви сайт, например), тогава можете да се възползвате от попълване на данни в профила си.

След регистрация имате възможност да използвате административния панел на сайта. Към този момент административния панел на сайта е на английски език. В зависимост от вашето потребителско ниво той ще изглежда повече или по-малко различен, съдържащ съответно повече или по-малко възможности. Всички регистрирани потребители (с изключение на замразените поради някаква причина) имат възможност за писане на нова статия (с “Write” в менюто) и за добавяне на снимка съм тази статия (с бутона “add media / add an image”, намиращ се вдясно точно над полето за писане).

При натискане на “Add an image” екранът се затъмнява и се показва вътрешен прозорец (трябва да имате включен JavaScript в браузъра си). Натиснете бутона “Choose files to upload”. Изчакайте след избиране на файла с изображението той да бъде качен на сървъра. След това се появява форма с полета за описване на снимката — ако прецените, използвайте някои от тях, в зависимост от съдържанието на снимката и желанието ви. Тези описания не са задължителни, те се отнасят до самата снимка (например какъв текст да се показва преди да се зареди снимката и какъв текст да се показва при заставане с мишката върху нея).

Когато сте готови, натиснете бутона “Insert into post” и нужният код ще бъде вмъкнат в полето за писане и снимката ще е готова за публикуване.

Под полето за писане има два важни раздела — този за етикети и този за категории. За да се намира по-бързо, удобно и лесно снимката ви в архива на сайта е добре да я опишете в тези раздели. Етикетите (“tags”) са избрани от вас думи, описващи снимката и разделени със запетаи. Категориите са предварително зададени и по-общи описания. Изберете тази, в която според вас трябва да се катергоризира снимката ви. Възможно е да избрете няколко категории, но не прекалявайте все пак. Забележете, че по подразбиране е включена категория _Обща – желателно е да я изключите. Ако няма категория, която да ви удовлетворява можете да оставите снимката си в общата категория и да пишете на администраторите искане за нова категория. Можете да изберете и дали да забраните коментарите към снимката си, които по подразбиране са включени.

Не е особено добра идея да публикувате повече от две или три снимки едновременно, тъй като те ще носят едно и също заглавие и трябва да ги категоризирате еднакво. Това е подходящо само за диптих и триптих фотоси.

Ако искате, можете да добавите и някакъв текст след кода за снимката. Той ще се появи след снимката ви при публикация.

Изберете заглавие на публикацията и натиснете бутона “Publish” (вдясно от полето за писане, на тъмен фон). Готово!

Как да пишем статии за UrbanStyle.org?

Започнете нова публикация с бутона Write от хоризонталното меню. Попълнете заглавие и изберете категория, в която да се появи статията ви.

Пишете текста на статията си в голямата текстова форма като използвате бутоните за форматиране или просто пишете свободен чист текст. Основните HTML-тагове са допустими ако можете да пишете HTML. След като приключите с текста ако имате права на редактор натиснете бутон Publish, с който ще публикувате директно статията си. Ако нямате такива права натиснете бутона Save за да изпратите публикацията си за преглед. Докато не бъде одобрена тя ще има статус на чернова (draft) и ще можете да я разглеждате и редактирате като я изберете от списъка с вашите drafts. Имайте наум, че пишете през браузър и преди да натиснете Save или Publish всичко е на вашия компютър. Даже и да имате права на редактор добра практика е докато пишете статията си да я записвате отвреме на време чрез Save като чернова (draft), особено ако пишете дълъг текст за да не се случи някоя неприятна случка и да загубите написаното преди да сте го изпратили към сървъра.

Няма причина статиите да не бъдат илюстрирани и със снимки при желание.